vineri, 26 martie 2010

Prajitura cu miere de albine(traditionala)


FOI:1cana de zahar,3lg. de miere,7lg.de ulei,2lingurite de bicarbonat de sodiu stinse cu o lg. de Helas,7 lg. de lapte,2oua,faina cata cere aluatul 
CREMA:1budinca frisca,2lg. de gris,150gr.de zahar,500ml.lapte,1margarina 

Se pun intr-o cratita,toate ingredientele in afara de faina si se pun pe foc.Se amesteca toate pana se caramelizeaza putin ,nu prea mult ca se amaraste compozitia,apoi se da la rece si se amesteca cu cata faina cere aluatul ca sa iasa o coca potrivita (ca o plastelina)din care se fac 4foi pe dosul tavii ,unsa bine cu ulei 
Budinca,grisul ,zaharul si putin lapte se amesteca bine si se toarna in restul de lapte pe care l-am pus in prealabil la fiert.Dupa ce fierbe si se ingroasa o luam de pe foc si o dam la rece Margarina o frecam bine si punem din ingrosala de budinca tot cate o lingura in ea invartid bine sa nu ramana cocoloase. La sfarsit umplem foile,iar deasupra punem zahar pudra ,ca glazura.Intre a doua si a treia foaie se pune gem,sa fie putin mai acrisor,de exemplu de prune,caise,etc...

sâmbătă, 20 martie 2010

Prajitura "OTHELLO"





BLAT alb:7albusuri,1cana de zahar,2lg.faina,200gr.de cocos,1praf de copt.

BLAT negru:3oua.9lg.zahar,2lg.cacao,3lg.apa,3lg.faina,1praf de cop
CREMA:7galbenusuri,15lg.zahar,4lg.de apa,1margarina.
GLAZURA:100ml.frisca HULALA,100gr. ciocolata neagra.


Se face blatul alb de albusuri la fel ca la prajitura Snickers,doar ca se pune cocos in loc de alune si nu se adauga cacao.Se bat albusurile cu zaharul(foarte bine sa poti intoarce castronul cu gura in jos si sa nu curga)apoi se pun faina ,praful de copt stins si cocosul toate deodata incet sa nu se lase spuma si se invarte de jos in sus (la fel de finut)
Blatul negru se face normal:se bat albusurile cu zaharul se adauga galbenusurile si apa(batand mereu) ,apoi cacao,iar la sfarsit faina si praful de copt(invartind incet de sus in jos)
Crema se face pe bain-marie pana se ingroasa ca o smantana(35 min.)Apoi aceasta  dupa ce sa racit(incet tot amestecand) se adauga in margarina( mixata bine dinainte) La glazura se pune pe foc mic, frisca lichida si se incalzeste (atentie sa nu fiarba),apoi se razuieste ciocolata si se invarte sa se topeasca.Daca e prea lichida se da la frigider putin,iar daca e prea tare se mai pune putin pe foc

Tort de ziua fetitei mele 16 anisori




  
BLAT: 14oua,42lg.de zahar,14lg.de apa,2praf de copt,14lg.de faina   
CREMA:2 litri de frisca HULALA,1compot de ananas 

Compozitia de blat se imparte in doua si se fac 2 blaturi.Se bat albusurile spuma deodata cu zaharul si un pic de sare,pana poti sa intorci castronul cu gura in jos si nu curge,apoi se pun galbenusurile(in galbenusuri eu pun un praf de copt stins in putin Helas si pana bat albusurile ele cresc putin) si apa ,incet pe rand,batand mereu,la sfarsit punem faina ,invartind de jos in sus ca sa nu se lase compozitia de blat.
Frisca se mixeaza bine (nu foarte tare ca se branzeste,am patit si eu odata).Eu am facut 2 blaturi dreptunghiulare,pe care le-am tait in doua pe orizontala,am unit partile de jos apoi le-am suprapus si pe cele de deasupra si le-am taiat sub forma unei inimioare mai mari, am luat inapoi pe cele de sus si am insiropat blaturile de jos cu siropul de la compotul de ananas in care am adaugat 3 lg. de zahar si putina esenta de migdale.Peste blaturi am adaugat frisca si cuburile de ananas taiate in bucatele mai mici.Le-am acoperit cu frisca(ramane la latitudinea voastra cata frisca puneti eu am pus cam de doua degete de gros stratul).Acoperim cu blaturile de sus si le insiropam cu acelasi sirop.Se imbraca tortul in frisca,inclusiv marginile,apoi se decoreaza.Decorul l-am facut din pasta de lapte praf(cea roza),din ce mi-a rama am facut un jnurulet pe care l-am aplicat la mijlocul inimioarei.Pe cealalta jumatate am facut un joculet din frisca roza. Trandafirul l-am facut separat, si l-am aplicat pe jumatatea dreapta a inimioarei.                                                       

vineri, 12 martie 2010

Prajitura "SNICKERS"

Blat: 8 albusuri,300 gr zahar,300 gr nuca(alune),2 lg faina,2 lg cacao,1 praf de copt
Crema: 8 galbenusuri,1 ou intreg,300 gr zahar,10 lg  lapte,2 lg cacao,100 gr ciocolata 1 margarina(unt)
Glazura: 100 gr ciocolata amaruie,100 ml frisca lichida Hulala

La blat se mixeaza albusurile  cu un pic de sare,pana stau batz,se adauga cacao,se mai bate putin ,iar la urma se adauga faina,praful de copt stins cu putin Helas si alunele,toate deodata,presarate usor deasupra ,pt a nu se lasa spuma si se amesteca incet de sus in jos,atentie!!! nu se bate

Crema ,se face pe abur.Se amesteca galbenusurile,oul intreg,cacao,zaharul si laptele,pe abur,35-40 min,invartind din cand in cand ,sa nu se prinda de fundul cratitei,pana se ingroasa ca o smantana,se razuieste ciocolata,se amesteca din nou pana se topeste aceasta,apoi se da la rece.Margarina se freaca bine si se pune peste ea ingrosala de cacao,tot cate o lingura si se amesteca repede,sa nu se taie
Peste blat ,se pune crema ,apoi glazura de ciocolata.

La glazura ,frisca se pune pe foc ,peste se razuieste ciocolata,se lasa sa se incalzeasca,invatind,atentie!!! sa nu fiarba,apoi se intinde peste crema ,daca-i prea subtire se mai aduga ciocolata,daca-i prea groasa se mai pune putina frisca