duminică, 30 mai 2010

Prajitura roz cu crema de capsuni

FOILE:1ou,170grzahar,200ml.lapte,200ml.ulei.1lg.cacao,600gr.faina,1lg.de amoniacSe amesteca,oul cu zaharul,intr-un lighean batand cu telul,apoi punem incet laptele,uleiul,cacao,bicarbonatul stins cu hellas,neuitand sa batem in continuare,iar la sfarsit punem faina si framantam bine,daca- i prea moale mai adaugam faina,mie mi-au iesit trei foi pufoase.Le-am copt pe dosul tavii,pe hartie de copt,la foc mic


CREMA:200gr.de capsuni,200gr.ciocolata alba,750ml.frisca,150gr.de zahar,10gr.gelatina,4lg.de zeama de lamaie.Se inmoaie gelatina in 4lg.de apa calduta,apoi se piseaza capsunile, se amesteca cu zaharul si lamaia si se pun pe foc pana se topeste zaharul.Separat se pun pe foc 200ml.frisca,cu ciocolata alba si se lasa pana se topeste aceasta,apoi se amesteca cu pireul de capsuni si cu gelatina si o dam la frigider.Restul de frisca se mixeaza bine si cand observam ca crema de capsuni da sa se intareasca o amestecam cu aceasta


GLAZURA:200gr.ciocolata neagra,120ml.de frisca,50gr.de ciocolata alba.Se pun frisca si ciocolata neagra pe foc,pana se topeste apoi se toarna peste prajitura ,daca e prea moale,o dam la frigider Cealalta ciocolata alba o punem pe abur sa se topeasca si cu ea facem peste cea neagra dungulite pe latimea prajiturii ,apoi cu un betisor trasam pe lungime liniute,sa se formeze valuri.

Aceasta praji am vazut-o pe blogul Lissei,are culoarea putin albastra din cauza ca i-am dat luminozitate,dar in realitate e roz crema si foile maro

vineri, 28 mai 2010

Crema de spanac cu ou

INGREDIENTE:1kg.de spanac ,3lg.smantana,3lg.faina,300ml.de lapte,1lg.de unt,piper,boia vegeta 

Se pun frunzele de spanac la fiert intr-o cratita,cu putina sare,dupa ce s-au fiert se strecoara si se mixeaza prin robot,sa devina o pasta.Untul se pune intr-o cratita pe foc,se adauga smantana,faina si laptele invartind repede sa nu se faca cocoloase,apoi se adauga spanacul,se lasa sa dea cateva clocote,se pun codimentele,daca e prea tare se mai pune lapte si se ia de pe foc.Intr-o tavita se pune ulei si se sparg cateva oua cu atentie, sa nu se imprastie galbenusul si se prajesc.Se pun pe o farfurie cateva linguri de spanac si langa el un ou,care se codimenteaza deasupra cu putina boia ,piper,vegeta,cine vrea poate sa piseze usturoi si sa-l adauge in crema de spanac .E una din mancarurile mele preferate,nici nu-mi vine sa cred ca cu cativa ani in urma il uram ,imi imaginam ca seamana a iarba(cand eram la gradinita)

Placinte cu branza si cartofi

INGREDIENTE:1 kg.de faina,1 cub de drojdie cat o nuca,200gr.de lapte batut,sare,1ou,ulei,5 cartofi,400 gr,de cas de oaie(telemea),o ceapa,boia 

 Intr-un lighean se cerne faina,se adauga,1lingurita.de sare,un ou si laptele batut (pe care l-am dezmortit putin pe foc, am diluat drojdia in el si l-am lasat la crescut 5min).Toate acestea se framanta bine,daca e prea tare mai adaugam apa dezmortita(nu fierbinte ca distruge drojdia),daca e prea moale punem faina ,sa iasa un aluat ca o plastelina,elastic si care sa nu se lipeasca de mana(pe planseta de framantat sa avem tot timpul faina sa nu se lipeasca de ea) Acest aluat il lasam in lighean ,acoperit ,la dospit,cam o ora,langa ceva cald Branza se razuieste,cartofii se fierb in coaja ,se curata si se razuiesc,toate prin rozatoarea mare.Separat se pune la prajit o ceapa mica taiata marunt si se caleste putin,apoi se adauga un pic de boia si se amesteca cu cartofii razuiti.Dupa ce dospeste aluatul luam cu o lingura mare,din el si facem cate o mingiuta pe planseta unsa bine cu ulei,apoi il intindem cu sucitoareasi punem inauntru cate o lingura de umplutura de cartofi ,unim marginile peste umplutura si intindem din nou,sa fie cat fundul tavii in care coacem.La cea cu branza ,intindem aluatul in lugime punem o lingura de cas,apoi aducem una dintre parti peste cea cu umplutura si tasam bine marginile cu degetele  sa nu se deslipeasca In tava se pune mai mult ulei ,se intorc de pe o parte pe alta ca sa se prajeasca frumos.In prima poza sunt cele cu cartofi ,iar in a doua cele cu branza.Am invatat sa pun ulei pe planseta de la soacra mea ,fiindca nu se face atata mizerie ,ca  si cu faina

Ardei umpluti

INGREDIENTE:10 ardei potriviti,200gr.orez,1morcov,o ceapa,4lg.de ulei,200gr.carne proaspata,150gr.carne afumata,1ou,piper boia sare,250ml.bulion(pasta),3lg.de faina,o lg.de smantana 

Se curata ardeii de cotor(cu degetul mare impingem cotorul desenand un cerc spre interior),se spala bine sa nu ramana seminte,daca sunt verzi ,eu i-am oparit foarte putin ca sa nu fie amarui si se dau deoparte.Se pune uleiul imtr-o cratita pe foc ,se adauga ceapa taiata marunt,se caleste putin ,apoi se adauga morcovul razuit prin rozatoarea mica,il calim putintel si pe acesta,adaugam orezul,codimentele,dupa gust,iar la final,carnea,oul si 50ml.de bulion.Din compozitia rezultata luam cu o lingura si umplem pe rand ardeii ,sa nu fie foarte indesati ca orezul se mai umfla si la final punem cate un capacel de rosie.Se aseaza ardeii,intr-o cratita cu umplutura in sus,apoi se pune apa cat sa-i acopere si se lasa la fiert acoperiti,cam 20min. Separat intr-un bol se pun faina ,restul de bulion,smantana ,se amesteca bine sa nu ramana cocoloase si din cratita se ia cateva lg. de zeama calduta si se pune peste ingrosala,apoi se toarna in cratita de pe foc invartind incet pe fund sa nu se prinda,cu atentie sa nu sfarmam ardeii,se mai dau doua clocote si se trage de pe foc.Se servesc cu smantanica

luni, 24 mai 2010

Topaluta de pui (ciulama)

INGREDIENTE: 4 bucati dintr-un pui,o ceapa,1 lg.de untura,piper,boia,vegeta,o legatura de frunze de patrunjel,1morcov,3lg.de faina,100ml.de lapte,apa,sare.

Se pun la prajit bucatile de pui ,intr-o cratita ,cu o lg.de untura, invartind,sa nu se prinda de cratita,cam 5minute,apoi se pune ceapa si se mai lasa 2min.,codimentele,sarea,morcovul ,frunzele si la sfarsit apa cat sa acopere bucatile de carne.Se lasa sa fiarba, o jumatate de ora,acoperita.Separat intr-un bol se pun 3lg.de faina si se dilueaza ,invartind incet laptele,sa iasa ca o smantana Din zeama de pe carne se pune cate putin peste ingrosala de faina,apoi se rastoarna peste restul de zeama din cratita si se mai lasa pe foc pana da un clocot,neuitand sa invartim ,sa nu se faca cocoloase.Secretul sa iasa mai dulce ,e ca in loc de ulei sa se puna untura si sa se prajeasca putin carnea Se serveste langa o mamaliguta calda.Ies patru portii,din ingredientele respective

Piept de pui pane cu garnitura

INGREDIENTE:1 bucata piept de pui,250gr.pastai vidati,2morcovi fierti,5cartofi,100gr.telemea,1ou,putina apa minerala,piper,boia,vegeta,tarhon,sare,faina,2lg.ulei de masline(pt. prajit)


Bucata de piept sa fie atat de mare ,sa iasa sase snitele,care se vor bate ,se vor codimenta,apoi le vom da prin compozitia de ou(se amesteca codimentele cu oul,faina si apa minerala sa iasa ca o smantana de groasa).Se pune intr-o tava ulei la prajit si se aseaza snitelele date prin compozitia de ou,apoi se prajesc pe ambele parti,sa capete o culoare aurie,se scot pe un servet sa se scurga uleiul din ele.Cartofii se curata se taie pai si se prajesc.Morcovii se curata,se taie cubulete,si se pun la fiert impreuna cu pastai si cu putina sare,se scot cu o paleta se scurg si se pun la prajit foarte putin in 2lg.ulei de masline.Pe o farfurie se aseaza 2 bucati de snitel  ,langa se pune pastai cu morcovii,apoi cartofii prajiti,iar peste cartofi se razuieste branza telemea(am uitat sa pun).Ies trei portii din ingredientele respective

Pulpa de pui cu garnitura de cartofi

INGREDIENTE:5cartofi mari,150ml.lapte,sare,o bucatica de unt, 1 crenguta  frunze de patrunjel,2 morcovi,o telina,1 ardei,1 patrunjel,o ceapa,1 pastranac,4 pulpe de pui,piper, boia, vegeta ,3lg.de bulion,3lg.supica de pui ulei,usturoi (optional).


Se curata cartofii si se taie in sase,apoi se pun la fiert,cu putina sare si frunzele de patrunjel,cand sunt fierti se goleste apa de pe ei si incepem sa-i pasam turnand tot cate putin lapte,pana devine pasta,iar la sfarsit punem si o bucatica de unt cat o nuca.Pulpele se pun la fiert o ora,cam dupa o jumatate de ora  se adauga doi morcovi ,o bucatica de telina mai mica,ardeiul,ceapa, patrunjelul si pastranacul,cand sunt fierte se pune sarea dupa gust si se trag de pe foc Se strecoara zeama si pulpele, se aseaza intr-o tava cu ulei cu partea unde este pielea,pt a se rumeni frumos.Dupa ce am prajit-o se intoarce cu partea rumenita in sus si se codimenteaza cu piper, boia ,vegeta ,se adauga aceleasi codimente si in uleiul din tava,apoi se pune bulionul se acopera si se lasa 1minut la fiert,sa se topeasca codimentele pe pulpe.La sfarsit punem,dupa ce luam tava de pe foc, cele 3lg.de supica si usturoiul zdrobit bine.Se ia o farfurie, se pun 3lg.de pasta de cartofi ,peste se pun 3lg.de sosulet ,langa se aseaza pulpa,apoi morcovi .Acestea se servesc langa o salata de rosii,castraveti, ceapa verde,ulei ,otet si sare.Ies patru portii,din aceste ingrediente

sâmbătă, 22 mai 2010

Gomboti cu prune

ALUAT: 6 cartofi potriviti,4lg.de zahar(dupa preferinta),1ou intreg,faina cata cere,prune proaspete (compot) 

GLAZURA:pesmet ,2lg,de zahar,3lg.de ulei 

Se pun cartofii la fiert in coaja,apoi se decojesc si se dau prin masina de tocat,se amesteca cu oul,zaharul si faina cat sa iasa un aluat nu foarte tare.Se pudreaza mainile bine cu faina si se ia din compozitie se intinde in palma se pune jumatatea de pruna si se acopera cu compozitie modeland-o sub forma de mingiuta ,cu diametrul  mai mare decat al unei mingi de ping pong.Deoparte se pune intr-o cratita 1 l de apa pe foc si cand da in clocot se aseaza mingiutele(3-4)cate incap,se lasa sa fiarba la mic,pana se ridica la suprafata ,atunci sunt fierte,se scot cu o paleta intr-o strecuratoare si asa calde punem cate una in pesmetul prajit din tava (cald si el) Pentru ca n-am avut la indemana pesmet si se inchise magazinul,am improvizat astfel:am luat 3 felii de paine si le-am dat prin masina de tocat,le-am mai faramitat putin intre degete sa nu ramana prea mari si le-am pus la prajit in  ulei,amestecand tot timpul pana se rumenesc putin,nu prea mult sa nu se arda,apoi am pus zaharul si l-am lasat sa se prajeasca si el putin                                                                

Cremes frantuzesc

FOI: cumparate din comert ,sau facute, am sa pun reteta altadata


CREMA:3oua,1 l.de lapte,1 budinca de vanilie,4lg.de faina,9lg.de zahar,1esenta de vanilie,500ml. de frisca Hulala(Viva)


Se separa ouale,galbenusurile se amesteca cu budinca,faina,8lg.de zahar,si cu 100ml.de lapte.Separat se pun la fiert cei 900ml.de lapte si cand da in clocot se adauga ingrosala de galbenusuri,invartind repede sa nu se faca cocoloase si sa nu se prinda de fundul cratitei,dupa ce se ingroasa se trage de pe foc si se pun albusurile batute separat cu o lg.de zahar si se amesteca de sus in jos incet  Se ia o foaie si se pune crema asa calda,se intinde si se lasa la racit.Deasupra cremei se intinde frisca(pe care am batuto separat foarte bine). A doua foaie se faramiteaza bine si se presara deasupra peste frisca,eu n-am mai presarat,ca m-am grabit

joi, 20 mai 2010

lapte de pasare

INGREDIENTE: 2oua,300ml.lapte,3lg.zahar,200ml.apa


Intr-o craticiora de500ml.se pun 200ml.apa la fiert,Deoparte se separa ouale. Albusurile se mixeaza bine cu o lingura de zahar,apoi se ia o lingura cu varf din compozitia respectiva  si se pune pe apa care clocoteste la foc mic,cam trei galuste si se lasa putin (2min.)sa se umfle si sa prinda consistenta, se mai ridica putin craticioara de pe foc si iar se pune ca sa nu dea pe langa craticioara,dupa care cu o paleta se iau galustele si se pun pe o farfurie,la fel se face si cu restul compozitiei.Galbenusurile se freaca cu cele doua linguri ramase,de zahar.Apa din craticioara se arunca si se pune laptele la fiert ,in momentul in care fierbe se adauga  galbenusurile si se mai lasa pana da un clocot.In farfuria cu galustele din albus se toarna crema de galbenusuri,cu atentie pe margine sa ramana galustile albe,ca sunt mai aspectoase.


Bunica ,Dumnezeu sa o odihneasca!ce ne-a crescut pe mine si pe fratele meu,pe vremuri cam prin anul 1930(cred) a lucrat la un colonel si ne facea tot felul de bunatati,pe care i le facea lui,ca de exemplu: papanasi,lapte de pasare si multe altele ,daca mie imi ies pe jumatate de bune pe cat i ieseau ei sunt foarte multumita imi mai aduc aminte ca ne "lingeam pe degete"cat de bune erau toate dulciurile ei

miercuri, 19 mai 2010

Prajitura curcubeu

BLAT:4oua,12lg.de zahar,4lg.de apa,2lg.cacao,1praf de copt,4lg.faina cu varf 
CREMA:3oua,12lg zahar,6lg.de lapte,600ml.frisca,250gr.capsuni,100gr.cioc.neagra,100gr.cioc.alba,1 esenta de vanilie,20gr.gelatina

Se separa ouale,cele trei galbenusuri,6lg.zahar si 6lg.de lapte,se pun pe abur pana se ingroasa putin ,amestecand din cand in cand,apoi se iau si se pun la racit..Separat albusurile(3)se mixeaza cu 3lg.de zahar.Frisca se bate,sa nu fie prea tare si se amesteca cu albusurile si cu galbenusurile,apoi se imparte compozitia in trei boluri.In primul bol se adauga capsunile amestecate cu 3lg.de zahar,(pe foc se fierbe un minut si apoi se racesc).In al doilea bol se pun 100gr.ciocolata neagra topita pe abur.In al treilea se pun 100gr.ciocolata alba topita pe abur si esenta de vanilie.Deoparte gelatina se lasa la inmuiat in 4-5lg.de apa,cateva minute apoi se pune pe abur sa se topeasca(sa nu fiarba) si pe urma se imparte egal in cele trei boluri(asa calduta) Se pune cu posul mare peste prima fasie de blat,crema alba,apoi langa ea crema neagra si peate ele la mijloc crema roza,o dam la frigider o ora.

GLAZURA:200gr.cioc.neagra,150ml.frisca

Se amesteca amandoua si se pun pe abur sa se topeasca ciocolata(sa nu fiarba),apoi cu o lingura turnam peste creme
 Reteta o am de pe blogul Lissei dar am modificat-o putin ,sper sa nu se supere,prajitura am facut-o de ziua sotului meu (17 mai) 

marți, 18 mai 2010

oua umplute

Se fierb 6 oua,se curata si se taie in doua pe lungime,se scot  galbenusurile si se dau deoparte.O cutie de pateu de ficat(200gr.) se amesteca cu galbenusurile,putina sare,piper,vegeta si cu o lingurita se umple fiecare jumatate de ou si se aseaza pe un platou cu umlutura in jos,la fel procedam cu toate cele 12 jumatati.Separat se face o maioneza dintr-un galbenus de ou fiert si unul crud,o lingurita mica de mustar,toate acestea se mixeaza bine punand putin cate putin 150 ml.ulei.Peste jumatatile de ou se pune maioneza ,fara a le acoperi si o alta varianta                                                       
                                                                            

luni, 17 mai 2010

masa festiva

Imi place cum se asorteaza albul cu rosu.

joi, 13 mai 2010

cel mai bun prieten al fetitei mele HITT





JULIO IGLESIAS

duminică, 9 mai 2010

Tort cu crema de ciocolata


joi, 6 mai 2010

Premii primite de la fete


Mii de multumiri,lui: Dian@ ,sunt primele mele premii (primele doua) ,lui Juddy , Giovannei , lui Vio si ultimele Gabrielei(sunt tare nostime)  





Alte noi premii de la Pansy(criticul meu) de la Judy si Nely
                                                                                                                                                                      un premiu de la Felli`s,mersi                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                              
  de la scumpica Pansy din nou