duminică, 28 noiembrie 2010

Piersici



INGREDIENTE:
ALUAT:3oua ,150gr.de zahar,200ml.de ulei,1 praf de copt,1 esenta vanilie,coaja si sucul de la o lamaie,500gr.de faina 

CREMA:200gr. margarina,8lg.de zahar pudra,2 lg.cacao,2 esente de rom,4lg.de zahar,cateva frunzulite verzi naturale

DECOR:colorant galben si albastru,4 lg.de zahar
Se mixeaza ouale cu zaharul,apoi se adauga incet uleiul tot cate putin,amestecand usor,se pune vanilia,lamaia ,praful de copt si la sfarsit faina,amestecand sa iasa un aluat pufos bun de modelat.Din acesta se fac bilute mai mici decat o nuca si se preseaza putin,mie mi-au iesit 64 de bucati,apoi se pun intr-o tava pe hartia de copt,se dau la cuptor,trebuie sa ramana tot deschise la culoare,numai la fund sa fie mai aurii. Se lasa la racit si se scobesc putin pe mijloc cu atentie sa nu se rupa.se vor uni cu crema intre ele doua cate doua.

La crema se freaca untul cu zaharul pudra,romul si cacao,se pun si firimiturile ce-au ramas  si se amesteca bine .
La decor se ia cate o bucata lipita si se inmoaie in colorantul galben pe amandoua partile apoi cu un capat in cel albastru,stim ca galben cu albastru da verde.Sunt extrem de atragatoare ca aspect. Se pot da si prin colorant roz,Matusa mea Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul ne bucura ochii cu aceste piersicute si mai facea nuci,dar la astea imi trebuie forma,am sa fac rost de ea.Vreau sa-i multumesc Lissei ,ca mi-a amintit de ele,sper sa-i placa cum mi-au iesit.

vineri, 26 noiembrie 2010

Cornuri cu branza


INGREDIENTE:2 cornuri,250 gr.branza dulce de vaca,1 ou,3lg.de zahar pudra,100gr.de stafide,1 esenta rom 

Se iau doua cornuri cu lungimea de 25cm., se taie in patru si se scobesc,de miez lasand putin pe margini sa nu se rupa carcasa cornului,apoi se umple cu compozitia de branza.Stafidele se pun in esenta de rom si putina apa,la inmuiat,vor avea o aroma deosebita,oul se bate bine cu zaharul,se amesteca cu branza si stafidele scurse.Se pune intr-o cratita ulei si se prajesc pe partile unde nu este umplutura de branza.,se pun pe un servet absorbant si la urma le pudram cu zahar pudra vanilat.Aceasta e cel mai rapid dulce pe care-l poti face.

vineri, 19 noiembrie 2010

Prajitura Ioana


Reteta mai tarziu,sunt in criza de timp,Am revenit,deci:

INGREDIENTE

BLAT1:  4 oua,12lg.de zahar,4 lg.de apa,1lg-ta de Hellas,4 lg.de faina,1 praf de copt 

BLAT2:  6 albusuri,200gr.de zahar,200gr.de nuca(alune)taiate marunt si prajite,100gr.de stafide,200gr.de rahat,100gr.de ciocolata amaruie,1 praf de copt,2 lg.de faina 

CREMA:6 galbenusuri,6lg.de zahar, 50ml.de cafea ,o margarina

GLAZURA:cu lamaie din comert sau de care doriti dupa gust sa nu fie foarte dulce 

DECOR:nuca macinata 

La primul blat se separa ouale,se bat albusurile,cu un pic de sare si cu zaharul impreuna pana stau batz,apoi se adauga galbenusurile(in care am pus dinainte praful de copt,stins cu Hellas),tot cate unul si apoi o lingura de apa,se mixeaza ,iar galbenus,apoi apa,pana le punem pe toate,la sfarsit adaugam 4 lg.cu varf de faina si amestecam de sus in jos(tava de 20/30cm.) 
La blatul 2 se bat albusurile cu un pic de sare si zaharul pana stau batz,apoi se aduga,praful de copt stins,faina ,nuca,stafidele,rahatul,ciocolata,razuita si se amesteca incet de sus in jos,se aseaza intr-o tava pe hartie de copt si se niveleaza sa fie,egal peste tot 
La crema se bat pe abur,galbenusurile,cu zaharul si cafeaua fiarta,pana se ingroasa putin,se da la rece,apoi se toarna incet peste margarina(mixata),invartind repede sa nu se taie.
Se pune blatul 1,se unge cu 1/2 din crema,apoi se aseaza al doilea blat,cealalta crema , deasupra glazura si terminand cu decorul de nuca

duminică, 14 noiembrie 2010

Salata cu piept de pui si crutoane



INGREDIENTE:4 feliute de paine,o jumatate piept de la un pui de 1,5 kg.,150 gr de cascaval ,3 foi de salata verde,3lg,de unt,3 lg.ulei de masline,codimente

Se taie feliile de paine cubulete si se prajesc in putin unt,sub forma de crutoane,apoi pieptul de pui se taie la fel si se rumeneste in 3lg.ulei de masline si codimente,salata se taie fasii ,se adauga cascavalul taiat cubulete si el si se amesteca toate impreuna,deasupra se toarna maioneza si se mai invarte putin.

Maioneza:4lg.de iaurt,2 lg-te de mustar si 2 lg ulei de masline 

Se pune iaurtul se amesteca cu mustarul si se pune incet uleiul,iese ca o smantana

Fetita mea a  facut-o cu cas de oaie dar e mai buna cu cascaval,iar pieptul de pui se poate face si la gratar,ii multumesc pt,reteta Isabelei,am sa mai postez cateva lucrusoare facute de papusica mea,ca-mi place tare mult sa o vad trebaluind prin bucatarie,chiar daca sarcina spalatului vaselor,se usuca pe mine :-))

Prajiturele Sarah Bernard

a



INGREDIENTE:

BEZELE:5oua,400gr.zahar,putina sare

CREMA:200gr.zahar,2lg.cacao,100ml.apa,galbenusurile ,1 margarina si jumatate

DECOR:300gr.alune(nuca) 

La bezele,se separa ouale,se mixeaza foarte bine apoi se adauga zaharul si din nou mixam foarte bine ,pe urma se pun pe baie de abur si le mai batem 10 min,pana observam ca se intaresc in asa fel sa le putem turna in posh.Pe o hartie de copt,aranjam  in tava sub forma de floricele sau gramajoare(cu lingurita daca nu aveti posh),apoi se dau la copt la foc foarte mic,cat sa se usuce nu sa se prajeasca.Nu se iau de pe hartie pana nu s-au racit,altfel,riscam sa se crape,cu un cutit le desprindem usor si nu se pun suprapuse ci una langa alta. 

La crema se pune intr-o craticioara zaharul cacao,galbenusurile,se amesteca foarte bine apoi se toarna apa incet,se dau la foc 15min,pana se face ca un sirop mai grosut,se da la race.Separat se mixeaza margarina si putin cate putin ,turnam siropul rece,in ea,amestecand repede

La decor,se macina alunele marunt,eu le-am luat putin sarate,ca sa nu fie prea dulci prajiturelele. 

Bezelele se iau cate doua si se aseaza cap in cap,,cu partea cu partea de jos spre exterior si se pune crema de jur imprejur,apoi se tavalesc prin,alunele macinate,eu am facut cateva si prin cocos

ACEASTA ESTE UNA DIN CELE MAI BUNE PRAJITURI DUPA RAFAELLO,TOATA LUMEA O APRECIAZA,SEAMANA LA GUST CU NUGA SAU SNICKERS

joi, 11 noiembrie 2010

Puiutul fetitei mele



Cand ma gandesc cat de micuta a fost si ce maturizata e acum,ce trece timpul,iti vine sa mananci toata,i s-au ridicat si urechiusile,inca ochisorii nu i s-au albastrit,dar urmeaza...

duminică, 7 noiembrie 2010

Mamaliguta cu branza

INGREDIENTE:1 l de apa,cam 150gr.de faina de malai,1 lg-ta plina de sare,250gr.cas de oaie sau burduf,slaninuta afumata de casa,100ml.de smantana (pt.4 persoane)

Se pune apa la fiert ,adaugam sarea,apoi faina in ploaie si invartim repede cu telul,cam 10min,sa nu se prinda de fund,daca-i prea tare pune-ti apa ,daca-i prea moale pune-ti faina,cantitatile eu le pun la ochi,fara sa masor.Slaninuta se taie cuburele,mici si se prajesc jumari,sa fie crocante.Se ia o farfurie plata ,se razuieste prin rozatoarea mare branza ,pe fundul ei,se introduce o lg.in uleiul de la jumere si se ia 3 lg.de mamaliguta,apoi tot cu o lg.luam jumarute cu ulei si punem peste mamaliguta si incepem sa o nivelam din interior spre exterior,razuim branzica peste toata,punem o lg.de smantana la mijloc,apoi iar 3 lg.de mamaliguta,iar o lg de jumarute cu ulei si o nivelam,razuim branzica,apoi smantanica la mijloc,3 lg.de mamaliguta,tot asa asezam in straturi ,ca pe un tort,pana terminam ingredientele,deasupra trebuie sa terminam cu branzica razuita din belsug.Va iesi o mamaliguta extraordinar de gustoasa,se taie ca un tort, felii si cine doreste pune smantanica desupra.

Castraveti in otet pt. iarna


Cei mai gustosi castraveti,dupa reteta asta pun de 18 ani,pare complicata,dar e foarte usoara si ies tari si buni,am mai multe retete dar de asta tot nu m-am lasat.

INGREDIENTE:10 kg.de castraveti
Prima etapa:cata apa cere sa-i acopere in totalitate,2 pumni de sare neiodata

Etapa a doua:5 litri de apa,2 lg.mari de lemn cu sare grunjoasa(nu iodata),4radacini de hrean,1 conservant,5 crengute mari de cimbru,5 crengute mari de marar,1 pachet boabe de mustar,1 pachet,boabe de piper,1 pachet foi de dafin,50 de frunze de visin,4 cepe,1 capatana de usturoi,10 ardei iuti,7 lg.de zahar,150 ml.de otet 

La prima etapa se pune la fiert apa,adaugam sarea si compozitia rezultata,asa clocotita,o turnam peste castravetii,spalati si asezati intr-o cratita mare,cat sa-i acopere,apa,apoi se pune o greutate peste ei sau o alta caratita cu apa cat sa-i tina pe toti dedesuptul apei si se lasa asa pana in cealalta zi

La etapa a doua se sterilizeaza 4 borcane de trei litri se aseaza pe fundul lor,crengute de cimbru,foi de dafin,frunze de visin,se scot castravetii din saramura si se aseaza un rand pe fundul borcanului,apoi se pun bucati de hrean pe margini,ardei iuti,ceapa,usturoiul,pe urma se pune celalalt rand de castraveti,am uitat sa spun ca trebuie sa-i puneti inghesuiti unul langa celalat,iar bucati de hrean pe margini,ardei iuti,iar deasupra turnam boabe de mustar,de piper si din crengutele de marar facem un pod,adica le asezam in cruce peste castraveti,ca atunci cand turnam zeama sa  ramana dedesuptul ei,Separat intr-o cratita pe foc se pune apa,la fiert impreuna cu,zaharul,conservantul, sarea si otetul si se gusta,eu am dat cantitati aproximative,daca mai trebuie sare,otet sau zahar se mai pune la fiecare cum i place,aceasta zeama se toarna fierbinte, cat sa nu se sparga borcanele,peste castraveti.Se acopera cu o hartie si se lasa pana a doua zi apoi se pune  folie de aluminiu,intre doua foi de celofan si se leaga,daca sunt cu filet le capsati.

SECRET!!!: castravetii lui mamii erau foarte aromati si punea exact aceleasi ingrediente ca mine,doar de la ea am invatat,dar am descoperit ca folosea ceva in plus,la care eu nu m-as fi gandit ,FRUNZE DE VISIN, le da o aroma deosebita

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Prajitura"Trandafirul negru"



INGREDIENTE:
 Foi:600gr.faina,200gr.de zahar pudra,1ou,100gr.margarina,1praf de copt,2lg-te de bicarbonat de sodiu,un varf de sare,200ml.lapte 

Umplutura de mac:200gr.de mac,250gr.zahar,200gr.de faina,un praf de copt,100gr de margarina,200ml.lapte caldut,3 plicuri de zahar vanilat,coaja de la o lamaie 

Crema:1l de lapte,3 budinci de vanilie,1 margarina,si jumatate,250gr.zahar pudra,2 esente de vanilie

 Glazura:150gr.ciocolata neagra

Din ingredientele de mai sus se fac sase foi,pe doua le coacem "normal",iar pe cele patru,le umplem cu umplutura de mac si le facem ca pe rulade sau bagly,cum spunea Cakeni,apoi le asezam in tava pe o hartie de copt,una langa alta,ele vor creste in cuptor.La crema ,se pune laptele la fiert si se face budinca,apoi separat se mixeaza margarina cu zaharul pudra si se amesteca cu budinca racita.Pe una din foile coapte" normal" se pune jumatate din crema,apoi se aseaza ruladele,deodata,cu ajutorul foi de copt,pe urma se pune crema ramasa si se aseaza deasupra,cealalta foaie coapta"normal".Peste praji. se pune ciocolata topita in bainmarie.
Pe aceasta cale i multumesc lui Cakeni pt.reteta.Urmatoarea o sa iasa mai perfecta.Aceasta praji.se mai poate face si cu nuca,alune,sau cocos,in loc de mac,parerea mea,atunci se va numi trandafirul maro,alb,etc.:-))

vineri, 5 noiembrie 2010

Sfecla rosie pentru iarna




INGREDIENTE:4 sfecle rosii mai mari,o radacina de hrean,1lingurita de chimin,2-3,lg.de zahar,1lg.de sare,1lg.otet(masurile sunt aproximative,eu le fac dupa gust) 

Se curata sfecla,se pune la fiert intreaga,apoi se razuieste mai mare,,hreanul se curata si se razuieste si el,adaugam chiminul ,sarea,zaharul,otetul si le amestecam bine ,le asezam in borcanele sterilizate ,turnam zeama in care au fiert si le capsam.Sfecla este foarte recomandata pt.aduti cat si pt.copii pt.ca contine multe vitamine,mie-mi place tare mult.