sâmbătă, 30 iunie 2012

Tort Scooby Doo



Baiatul prietenei mele, a implinit 10 anisori ,am ales ca tema desenele lui preferate cu Shaghy si Scooby Doo, desi initial a intrebat-o pe mama lui daca eu il mai cunosc, pentru ca vroia sa-i reproduc pe tort,  fotbalistul Mutu cum da mana cu dansul, el fiind un microbist inrait, tare m-am amuzat, poate ca scumpica de Viorica Dinu s-ar incumeta, la provocarea aceasta eu mai am pana acolo :)
Tortul e din blat de cacao( de la prajitura Bucuresti), interiorul diplomat de ciocolata (le gasiti la mine pe blog), decorul pasta de zahar, la fel si figurinele

duminică, 24 iunie 2012

Dulceata de visine


Printre cele mai gustoase dulceturi este si cea de visine, m-am indragostit de ea de la prima lingurita gustata, se pote folosi si in prajituri, de exemplu in Prajitura Turnata din doua oua, e foarte aspectoasa, blatul galben si interiorul rosu sangeriu, o minunatie sau ca jeleu la  Prajitura neagra cu jeleu de visine. E foarte usor de facut, trebuie sa aveti grija si rabdare ,sa nu se prinda de fundul cratitei , eu am patit-o si tare suparata am fost, asa ca am facut inca o tura,  aceasta a iesit super buna, o ador, fetita m-a intrebat  din ce am facut-o de-i asa de gustoasa, nu i-a venit sa creada cand i-am spus .

INGREDIENTE: 5 kg visine, 2 kg zahar   

Se spala bine visinele, se curata de codite si samburi, se pun pe foc , se adauga zaharul si se lasa la fiert 3 ore, amestecand mereu sa nu se prinda de fund. Separat se sterilizeaza borcanele in cuptor, apoi se pune dulceata in ele, se aseaza  intr-o cratita cu apa, la dustulit cam 10 minute

miercuri, 20 iunie 2012

Compot de cirese


INGREDIENTE: cirese, zahar, conservant

Se rup coditele de la cirese (nu se arunca ci se pun la uscat pentru ceai,e bun la rinichi) se spala bine, apoi se aseaza in borcanele de 720 ml, pe care le-am sterilizat inainte in cuptor, se pun deasupra  4lg de zahar, la fiecare borcan ,un varf de cutit de conservant si se completeaza cu apa pana aproape sus ,cat sa acopere ciresele, se pun capacele cu filet, se insurubeaza foarte bine si se aseaza intr-o cratita cu apa la dustulit, se lasa, cam 10min dupa ce fierbe apa, le scoatem si le punem in camara sau pivnita , pe iarna .Sunt foarte bune,se pot folosi si in prajituri

marți, 19 iunie 2012

Prajitura cu alune si krantz




INGREDIENTE
BLAT: 7 oua, 200gr zahar,1 praf de copt, 2lg faina, 200gr alune  nesarate

CREMA: 7 galbenusuri, 5lg zahar, 120ml lapte, 2pliculete de zahar vanilat, 1pachet de unt 

KRANTZ: 2lg de zahar 

Se mixeaza albusurile cu zaharul pana stau batz, apoi se adauga alunele macinate, faina, praful de copt  si se amesteca incet ,(sa nu se lase spuma)de sus in jos cu o lingura. Intr-o tava de 22/30cm,se pune hartie de copt si se toarna compozitia in el, apoi se da la cuptorul preincalzit.  

La crema se pun galbenusurile , cu zaharul si laptele intr-o craticioara in bainmarie(pe abur) si se lasa aproximativ 15min, amestecand din cand in cand,pana devine ca o smantana, apoi se da la rece.Separat se mixeaza untul si se adauga in el compozitia de galbenusuri,incet ca la maioneza ,invartind repede, sa nu se taie 

La krantz, se caramelizeaza pe foc zaharul cu atentie , sa nu se arda ,apoi se unge un tocator de lemn cu ulei si se toarna,caramelul fierbinte, se da la rece dupa care se zdrobeste cu ciocanelul de snitele, bucatele mai mici. Peste blat se intinde crema, dupa care se pune deasupra bucatelele de krantz.

miercuri, 13 iunie 2012

Branzoici moi si pufoase

Nu o sa ma credeti , dar si dupa 3 zile sunt tot pufoase, ca sa nu mai vorbim ca-s  si foarte aromate

INGREDIENTE:
Aluat : 1 kg de faina tip 000(de calitate), 2 galbenusuri si un ou intreg, un piculet de sare, 50gr  de drojdie, 8 lg de zahar, 150gr de margarina(unt), 300-400ml lapte, coaja rasa de la o lamaie


Umplutura: !/2 kg de branza de vaca, zahar dupa gust, stafide, coaja rasa de  lamaie,2 oua


La aluat se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, se adauga 4lg de lapte caldut si se lasa la dospit. Separat se pune faina, se adauga ouale, zaharul  pe care l-am diluat in laptele, ramas, caldut,coaja de lamaie, margarina topita, drojdia dospita si se framanta, foarte bine, pe plaseta tapetata cu faina, cat sa iasa un aluat moale si pufos,nu trebuie sa fie tare, daca mai trebuie se mai completeaza cu lapte caldut. Aluatul se lasa la dospit aproximativ 45 min, acoperit, intr-un loc caldut. Dupa ce a dospit, presaram faina ,intindem cu sucitoarea, o foaie cu grosimea de 1cm, se taie cu cutitul dat prin faina, fasii, apoi formam din ele  patratele,mai mari sau mai mici, depinde ce dimensiune vrem sa aiba baranzoaicele, eu le-am facut de 6/6cm., luam fiecare patratel si-l mai intindem cu mana in stanga si-n dreapta ,prin presare, apoi cu o lingura, se pune umplutura pe fiecare si se aduna, colturile opuse doua cate doua,spre mijloc si se ung deasupra cu o pensula data printr-un galbenus de ou batut. Intr-o tava , punem hartie de copt, apoi aranjam branzoicile, lasand distanta intre ele ,ca sa poata creste, se mai lasa 20 min la dospit, dupa care se dau la cuptorul preincalzit dinainte, unde le lasam cam 30min, sa se coaca, cat sa prinda o culoare aurie

La umplutura ,se amesteca branza, cu zaharul,stafidele( pe care le-am tinut 30 min in putin rom), coaja de lamaie si ouale

vineri, 1 iunie 2012

Tort "Bunicuta in gradina"

O bunica,a vrut un totulet ,,ca sa-i bucure pe nepotei cand vin acasa.  Daca mi-a dat mana libera,am optat, pt o bunicuta ,stand in gradina casei ,asteptandu-si nepoteii,cumintica pe bancuta, langa ciresul si gainusa ei( am uitat sa specific, dansa nu-i foarte batrana)   :)))) , imi place tare mult de dansa,  deoarece are niste ochisori albastrii si senini ca cerul si pe deasupra a fost foarte draguta mi-a adus lapte de la vacuta ei,drept recompensa , pentru tortul acesta :). Mi-a povestit ca le-a placut tare mult si ca nepotelul mai mic a intrebat-o ca nu se supara pe el, fiindca i-a mancat un fruct din pom si o graunta de la gaina? i-a spus ca dimpotriva,  poate sa le manance pe toate, ca doar pt ei l-a facut

Tortul e din blat alb, crema diplomat de capsuni, decorul din pasta de zahar