duminică, 30 martie 2014

Prajitura cu branza



Ingrediente:
BLAT:  8 oua, 260 gr.de zahar, putina sare , 3 lg de ulei, 240 gr faina
CREMA: 600 ml.frisca Hulala, 200 gr. branza de vaca nesarata ,2 portocale, 3 lg zahar pudra

Se separa ouale  si  galbenusurile se lasa deoparte, albusurile impreuna cu sarea si zaharul se mixeaza , pana stau batz, daca intorci castronul cu gura in jos ele nu curg,  apoi se adauga galbenusurile, iar mixam,  punem uleiul, tot cate o lingura si de data acesta amestecam cu o spatula de silicon (lemn) incet de sus in jos , pt. a nu se lasa spuma, adaugam faina cernuta toata deodata , amestecam din nou incet de sus in jos, pana se omogenizeaza compozitia, O turnam , intr-o tava de 25/30 cm in care-am pus foaie de copt, si dam tava la cuptorul preancalzit, la temp de 160 de grade , functia de jos , nu cu ventilator si o lasam 30 min. Se mixeaza frisca, ,se curata portocalele si se taie cubulete,apoi le adaugam impreuna cu zaharul pudra si branza sfarmata  peste frisca si amestecam incet sa se omogenizeze ) cam de 3-4 ori , nu mai mult pt ca se taie..
Blatul se taie in doua pe orizontala,asezam prima jumatate pe un platou, se insiropeaza cu iumatate din siropul facut din coaja razuita de la portocale ( fara partea alba si spalate foarte bine), 5 lg.de zahar si 250 ml.de apa.,apoi se toarna crema de frisca  si branza, asezam deasupra partea ramasa de la blat, insiropam cu siropul ramas , o dam la rece 2 ore, dupa care se poate taia patrate, in functie de preferinte..
Este o prajitura racoroasa si deosebit de buna, era preferata soacrei mele, Dumnezeu sa o odihneasca.

sâmbătă, 22 martie 2014

Briose




Ingrediente:
Blatul: 4 oua, 200gr zahar, 300gr faina, coaja razuita de la o lamaie si de la o portocala, 2 praf de copt, 3lg lapte, 200gr margarina, 1lg Hellas 

Crema: 250gr de unt, 150gr zahar pudra, 1 esenta de migdale, colorant roz si verde 

 Galbenusurile se amesteca  impreuna cu praful de copt si cu Hellas-ul, se lasa la crescut pana mixam albusurile cu zaharul. Apoi  punem peste albusuri ,galbenusurile, mixam si adaugam margarina, tinuta la temperatura camerei, mixam din nou si adaugam faina,  laptele, amestecam cu un tel de sus in jos, incet si punem , coaja razuita.  In formele de briose , punem hartiutele , asezam cu lingura 3/4 din acestea , sa nu fie foarte pline, prntru ca trebuie sa si creasca, apoi se dau la cuptorul , incalzit in prealabil, la 150 de grade 

La crema , se mixeaza untul cu zaharul , se adauga esenta , apoi se imparte in doua ,si se pune intr-o jumatate, colorantul roz, apoi in cealalta , pe cel verde, cu acete creme se orneaza cu posh-ul briosele, se orneaza cu floricele  sau inimioare ,din pasta de zahar