INGREDIENTE:
FOI:1cana de zahar,3lg. de miere,7lg.de ulei,2lingurite de
bicarbonat de sodiu stinse cu o lg. de Helas,7 lg. de lapte,2oua,faina
cata cere aluatul
CREMA:1budinca frisca,2lg. de gris,150gr.de zahar,500ml.lapte,1margarina si jumatate
Se
pun intr-o cratita,toate ingredientele, in afara de faina si se pun pe
foc.Se amesteca toate pana se caramelizeaza putin ,nu prea mult ca se
amaraste compozitia,apoi se da la rece si se amesteca cu cata faina cere
aluatul ca sa iasa o coca potrivita (ca o plastelina)din care se fac
4foi pe dosul tavii ,unsa bine cu ulei,eu am facut doar 3 de data asta,am cam trisat :-)))
Budinca,grisul
,zaharul si putin lapte se amesteca bine si se toarna in restul de lapte
pe care l-am pus in prealabil la fiert.Dupa ce fierbe si se ingroasa o
luam de pe foc si o dam la rece Margarina o frecam bine si punem din
ingrosala de budinca tot cate o lingura in ea invartid bine sa nu ramana
cocoloase. La sfarsit umplem foile,iar deasupra punem zahar pudra ,ca
glazura.Intre a doua si a treia foaie se pune gem,sa fie putin mai
acrisor,de exemplu de prune,caise,etc...
E o prajitura foarte veche ,dar foarte gustoasa, e pacat sa uitam de ea,merita din plin sa o reactualizam
joi, 14 iulie 2011
vineri, 8 iulie 2011
Inghetata de capsuni,vanilie si ciocolata
Inghetata de ciocolata:2lg cacao,4lg zahar,100gr ciocolata cu lapte,200ml frisca lichida,200ml lapte
Se rupe bucati ciocolata,punem cacao,laptele,zaharul si se pun pe abur pana se topeste ciocolata,apoi se da la rece si se amesteca cu frisca batuta separat
Inghetata de vanilie:3 oua,3 lg de apa,120gr de zahar,2 pliculete de zahar vanilat(esenta de vanilie),200ml frisca lichida
Se amesteca ouale cu apa zaharul si zaharul vanilat,apoi se mixeaza,mutandu-le pe abur ,pana se ingroasa putin,apoi se da la rece si se amesteca cu frisca batuta
Inghetata de capsuni:200gr de capsuni ,75 gr de zahar,3 oua,3lg apa,100gr zahar,200ml frisca lichida
Se piseaza bine capsunile ,se amesteca cu zaharul si se dau prin strecuratoare apoi se amesteca cu compozitia ,ce se face ca la inghetata de vanilie,dar fara zaharul vanilat
Vreau sa-i multumesc ,pentru retete lui http://liviaskitchen.blogspot.com/ .Intr-o cutie de plastic cu capac,se aseaza inghetata de ciocolata,se da la congelator apoi cea de capsuni,iar dam la congelator,si la final cea de vanilie
Se rupe bucati ciocolata,punem cacao,laptele,zaharul si se pun pe abur pana se topeste ciocolata,apoi se da la rece si se amesteca cu frisca batuta separat
Inghetata de vanilie:3 oua,3 lg de apa,120gr de zahar,2 pliculete de zahar vanilat(esenta de vanilie),200ml frisca lichida
Se amesteca ouale cu apa zaharul si zaharul vanilat,apoi se mixeaza,mutandu-le pe abur ,pana se ingroasa putin,apoi se da la rece si se amesteca cu frisca batuta
Inghetata de capsuni:200gr de capsuni ,75 gr de zahar,3 oua,3lg apa,100gr zahar,200ml frisca lichida
Se piseaza bine capsunile ,se amesteca cu zaharul si se dau prin strecuratoare apoi se amesteca cu compozitia ,ce se face ca la inghetata de vanilie,dar fara zaharul vanilat
Vreau sa-i multumesc ,pentru retete lui http://liviaskitchen.blogspot.com/ .Intr-o cutie de plastic cu capac,se aseaza inghetata de ciocolata,se da la congelator apoi cea de capsuni,iar dam la congelator,si la final cea de vanilie
Etichete:
dulciuri
joi, 7 iulie 2011
Socata
INGREDIENTE: 5 flori proaspete,1kg zahar,doua lamai
Intr-un borcan de 5 litri se pune zaharul topit in putina apa,apoi se adauga florile ,o lamaie taiata felii si se completeaza cu apa,pana sus ,de la cealalta lamaie se stoarce sucul deasupra,se acopera cu un tifon si se lasa la loc insorit,vreo doua ,trei zile,se mai invarte din cand in cand in el cu o lingura de lemn,eu nu pun drojdie ca oricum fermenteaza,cand observam ca pisca putin ,ca apa minerala,se strecoara in sticle si se da la frigider. E un suc natural si cu cuburi de gheata ,vara, e o placere sa-l savurezi
Intr-un borcan de 5 litri se pune zaharul topit in putina apa,apoi se adauga florile ,o lamaie taiata felii si se completeaza cu apa,pana sus ,de la cealalta lamaie se stoarce sucul deasupra,se acopera cu un tifon si se lasa la loc insorit,vreo doua ,trei zile,se mai invarte din cand in cand in el cu o lingura de lemn,eu nu pun drojdie ca oricum fermenteaza,cand observam ca pisca putin ,ca apa minerala,se strecoara in sticle si se da la frigider. E un suc natural si cu cuburi de gheata ,vara, e o placere sa-l savurezi
Etichete:
sucuri naturale
sâmbătă, 2 iulie 2011
Tort cu fotbalisti pe teren
INGREDIENTE :
Blat: 12 oua,36lg de zahar,12 lg de apa,1 praf de copt,12lg de faina
Crema diplomat de ciocolata:7 oua,40 gr de gelatina Dr Oetker(4 pliculete granule),14lg de zahar,10lg de apa,1 litru de frisca,150 gr de zahar,3lg de cacao neagra,10lg de apa
Crema cu care se unge tortul:250gr de margarina,50 gr zahar pudra,o fiola esenta de lamaie
Decor:Pasta de zahar:450gr zahar pudra,o lg gelatina,2lg de miere,5lg de apa,o lg-ta de margarina
La blat ,se separa albusurile de galbenusuri,in galbenusuri se pune praful de copt stins cu o lg-ta de Hellas,iar in albusuri se pune zaharul si un pic de sare,apoi se mixeaza bine ,pana stau batz,turnam cate o lg din galbenusurile ce-au crescut intre timp si o lg de apa,mixam ,iar o lg de galbenus,iar una de apa,pana le punem pe toate, adugam faina si amestecam incet de sus in jos ca sa nu se lase spuma.Turnam compozitia intr-o tava de 30/40cm,in care am pus o hartie de copt,nivelam si il punem in cuptorul incalzit in prealabil.Acest blat se taie in doua pe orizontala,vor iesi doua foi.
La crema diplomat se face un sirop din cacao,zahar si apa,se da la rece Separat gelatina,se hidrateaza in 10lg de apa calduta,o amestecam bine sa se topeasca si o punem intr-un vas cu apa calduta.Ouale se mixeza,vreo 10min, cu zaharul ,pe abur ,pana se ingroasa,ca o smantana, se amesteca cu gelatina calduta,dupa care o amestecam(calduta ,nu foarte fierbinte) cu frisca mixata bine dinainte, usor de sus in jos ,pentru omogenizare, turnam siropul rece de cacao si invartim incet
In tava in care am copt blatul ,punem o margine roata,pe interiorul tavii,sub forma unui dreptunghi,eu am facut-o din carton,imbracat in folie de aluminiu,pentru ca tava nu era foarte inalta,asa i-am realizat o inaltime cam de 5-6cm,cine are forma dreptunghiulara detasabila poate sa o foloseasca pe aceea,eu din pacate nu am decat rotunda.Se captuseste interiorul cu folie ,apoi se aseaza prima foaie de blat,turnam compozitia de crema si deasupra asezam cealalta foaie de blat,tasam bine sa se aseze si invelim si suprafata de deasupra foliei,apoi il dam la frigider o noapte,crema se va intari si va avea un gust delicios.Scoatem tortul de la frigider luam folia de deasupra,punem platoul,cu fata in jos si printr-o miscare rapida,intoarcem tava cu susul in jos,tragem putin de marginea foliei si scotem tava si forma ,,indepartam folia si am obtinut un tort perfect.
Separat se mixeaza margarina cu zaharul si o fiola de esenta de lamaie,iar cu aceasta imbracam intreaga suprafata a tortului ,intr-un strat foarte subtire.
Pasta o facem cu o zi inainte si o dam la frigider,cand lucram cu ea o scoatem cu doua ore inainte ,dupa care o framantam bine,o intindem pe o folie pudrata cu zahar pudra si decoram dupa bunul plac
Etichete:
torturi
vineri, 1 iulie 2011
Prajitura cu foi albe si crema de cacao
INGREDIENTE:
Foi: 2 oua,2lg de untura,3 lg de smantana,700gr faina,150gr zahar,2 lg-te de bicarbonat de sodiu,1/2 lg-ta de sare,putin lapte batut
Crema: 1 pachet de budinca de ciocolata Dr Oetker,500 ml lapte,200gr de zahar pudra,1 margarina si jumatate
Glazura 100ml frisca ,100gr ciocolata neagra
Se pune faina si se adauga,ouale,untura,zaharul,smantana,bicarbonatul stins cu putin Hellas sau otet,le amestecam impreuna si se pune laptele batut caldut ,amestecand sa iasa o coca buna de intins,din care se fac trei sau patru foi,depinde de tava,a mea are 25/30cm
La crema se pune laptele la fiert, pastrand putin ,pentru al amesteca cu budinca si 3 lg de zahar,cand laptele clocoteste se pune ingrosala de budinca,amestecand repede ,pana da cateva clocote si se ingroasa ca o smantana.Separat mixam margarina cu restul de zahar si mixand in continuare punem tot cate o lg din crema de budinca,pana o punem pe toata,umplem foile
La glazura ,punem frisca lichida pe foc si rupem bucatele ciocolata,in ea,amestecam bine cat sa se topeasca ciocolata Atentie!!! sa nu fiarba ,daca-i prea moale punem frisca,daca e prea tare punem ciocolata.Turnam glazura peste prima foaie,niveland cu cutitul si o dam la frigider Dupa cateva ore se va taia perfect sub ce forma doriti
Etichete:
prajituri
Abonați-vă la:
Postări (Atom)